+ Tarih Portali » Forum » Forum  » Tebrik ve Kutlamalar
  Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))

Kullanıcı Adı: Beni Hatırla?
Şifre:
Konu Bilgileri Kısayollar
Konu Başlığı Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))
Cevaplar 3
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 1863
Önceki Önceki Konu

Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))  (Okunma Sayısı 1863 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 06 Mayıs 2009, 07:26:46 »
Üye Bilgileri mehtap-gez
Yabgu
****
Tesekkür
-Verilmiş: 362
-Alınmış: 512


Nüfus Cinsiyet: Bayan
Konum Nerden: gazıantep
Giriş Kayit tarihi 14 Şubat 2008, 22:45:20
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 345

Karma: +27/-1
İrtibat


Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))




Bereket, bolluk, sağlık, talih, kısmet, şifa, uğur ve mutluluk gibi sayısız dileklerin kabul edileceği gün olduğuna inanılan ''hıdrellez'' için hazırlıklar tamamlandı, kağıtlara dilekler yazıldı.

Her yörede farklı şekillerde, ''6 Mayıs''ta kutlanan hıdrellez yaklaşırken, tur firmaları kutsal sayılan mekanlara günübirlik geziler, çok sayıda belediye ise şenlik düzenliyor.

Türk toplumundaki ''hıdrellez'' geleneğini bölge bölge araştıran Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''manevi duyguları güçlendiren, insanları kaynaştıran ve umutlarını canlı tutan değerlere sahip çıkılması'' gerektiğini söyledi.

Artun'un araştırmalarına göre, Orta Asya'dan günümüze kadar gelmiş bir kültür kalıbı olan hıdrellez, Anadolu, Rumeli ve Orta Asya'daki halklar arasında İslam inanç motifleriyle de örtüşerek, günümüzde de Türk kültüründe canlılığını koruyor.


-''HIZIR VE İLYAS PEYGAMBERLERİN BİR ARAYA GELDİĞİ GÜN''-


Hıdrellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kere bir araya geldikleri gün olarak biliniyor. Ancak, burada Hızır peygamber öne çıkarılıyor. Bundan dolayı Hıdrellez Bayramındaki bütün etkinlikler, halk arasında ölmezliğe erişmiş kişi olarak bilinen Hızır Peygamber ile ilgili oluyor.

Hıdrellez kutlamalarında gül ağacı, yeşil bitkiler, ağaçlar ve su motiflerinin sıkça kullanılması benzer uygulamaların Orta Asya'daki kutlamalarda da görülmesi, Hıdrellez törenlerinin kaynağının Orta Asya olduğunu gösteriyor.

Hızır Peygamber zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir. Kalbi temiz, iyiliksever insanlara yardım eder. Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar, kıtlığı önler. Dertlere derman, hastalara şifa verir.

Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder, uğur ve kısmet sembolüdür.


-HIDRELLEZ GELENEKLERİ-


Hıdrellez Anadolu'nun her köşesinde farklı geleneklerle kutlanır. Dilekler kağıtlara yazılarak ya o yörede kutsal sayılan yerlere, ya gül ağacının dibine gömülür ya da akan suya bırakılır. Çocuğu olmayan kadınlar gül dalına veya ağaç dalına salıncak kurup, içine oyuncak bebek bırakır.

Kısmeti kapalı olduğuna inanılan genç kızlar için ise ''Niyet Çömleği'' hazırlanır. 5 Mayıs günü bir çömleğin içine bekar kızlardan toplanan yüzük, kolye, boncuk ve benzeri eşyalar konur. Çömleğin içerisi su ile doldurulur. Ağzına yeşillik konur, üzeri kırmızı yemeni ile örtülüp, bir kilit ile kilitlenir ve bir gül ağacının dibine saklanır. Ertesi sabah çömleğin başına genç bir kız oturtulur. Kısmetinin açılması dileği ile kilit, kızın başında açıldıktan sonra sıra ile maniler söylenerek çömlekten eşyalar çıkarılır.

Hastalığı olanlar elbisenin bir parçasını gül dalına asarlar. Hıdrellez ateşine ''Hastalıklar, kötülükler, dağlara taşlara olsun'' diyerek taş atılır.

Bereket, bolluk ve uğur getirmesi için kapı, pencere, ambar ve yiyecek kaplarının ağzı açık tutulur. İçinde para bulunan kaseler gül dalına asılır veya dibine bırakılır. Bu paralar ertesi gün alınarak cüzdanlarda saklanır ve yıl boyunca harcanmaz.


-BUNLAR YAPILMAZ-


Hıdrellez günü evin bereketinin azalmaması, gelecek yıla kadar devam etmesi için ekmek, hamur, un gibi bereketin sembolü yiyecekler kimseye verilmez. Dikiş dikilmez, eğer dikiş dikilirse, dikiş dikenin o yıl çok yılan göreceğine inanılır. Çamaşır yıkanmaz, hamile kadın salıncakta sallanmaz, aksi taktirde her iki durumda da dolu yağacağına inanılır. Un elenmez, elenirse o yıl çok sinek olacağına inanılır.

Makas tutulmaz, tutulursa hayvanı olanların hayvanlarını kurtların kapacağına inanılır. Diğer bir uygulama da makas ellenmez, dikiş dikilmez; yoksa doğacak çocukların dudaklarının yarık olacağına inanılır.

Habertürk

Logged

iyi olmak kolaydır,zor olan ADİL olmaktır!
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2009, 18:54:58 »
Üye Bilgileri Harut
Gümüş Üye
*****
Tesekkür
-Verilmiş: 52
-Alınmış: 82


Nüfus Cinsiyet:
Konum Nerden:
Giriş Kayit tarihi 09 Şubat 2008, 18:58:01
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 110

Karma: +10/-0
İrtibat

Ynt: Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))

Hıdırellez'in İslamiyet'te bir kaynağı var mı ki? O hurafe inançları yaygınlaştırmayın bence... İslamiyet'te varsa bir kaynağı o zaman sözüm yok...
Logged
« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2009, 19:09:36 »
Üye Bilgileri mehtap-gez
Yabgu
****
Tesekkür
-Verilmiş: 362
-Alınmış: 512


Nüfus Cinsiyet: Bayan
Konum Nerden: gazıantep
Giriş Kayit tarihi 14 Şubat 2008, 22:45:20
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 345

Karma: +27/-1
İrtibat

Ynt: Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))

Alıntı
Türk toplumundaki ''hıdrellez'' geleneğini bölge bölge araştıran Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erman Artun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''manevi duyguları güçlendiren, insanları kaynaştıran ve umutlarını canlı tutan değerlere sahip çıkılması'' gerektiğini söyledi.
Evet Hıdrellez tıpkı Nevruz gibi- ki Nevruz 'da da sene berekli geçsin diye yakılan ateşlerden atlanır ve bu sadece yapılan etkinliklerden biridir- bizi yapan değerlerden Türk örfünden biridir.Yukarıdaki açıklamayada dikkat edilecek olursa Hıdrellezin kötü olabilecek bir yanının olmadığı görülür.
Logged

iyi olmak kolaydır,zor olan ADİL olmaktır!
« Yanıtla #3 : 06 Mayıs 2009, 23:00:16 »
Üye Bilgileri İlteriş
Kağan
*****
Tesekkür
-Verilmiş: 656
-Alınmış: 17638


Nüfus Cinsiyet: Bay
Konum Nerden: T.C Toprakları
Giriş Kayit tarihi 16 Nisan 2007, 22:31:24
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 4.259
Tarih değil, hatalar tekerrür eder.


Karma: +355/-2
İrtibat
WWW

Ynt: Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))

2 üyemizdende özel ricamdır. Lütfen sitemiz sınırları dışına çıkmayalım. Olayı şahsileştirmeyelim.

Selametle.
Logged

DOSYA İNDİRMEKTE SIKINTI MI YAŞIYORSUNUZ?
FORUMA DESTEK OLMAK MI İSTİYORSUNUZ?

ALTIN ÜYE OLUN.

AYRINTILI BİLGİ İÇİNLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
TIKLAYINIZ.





Ölmek yenilmek değil yüceltmektir şanını
Sayfa: [1]   Yukarı git

 

Tarihportali.net Etiketler
Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :))

Gitmek istediğiniz yer:  

Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
İşgal Ve Direniş 1919 ve Bugün- Hulki CEVİZOĞLU Kitap Tavsiye ve Tanıtımları erkangök 0 1051 Son Mesaj 21 Nisan 2007, 21:19:58
Gönderen: erkangök
Bugün Dünya'nın Son Günü Bahçe-Kantin mehtap-gez 3 1482 Son Mesaj 28 Ağustos 2008, 17:59:19
Gönderen: abdullahkarataş
Tarihte Bugün Tarih Haberleri « 1 2 ... 21 22 » umuro 326 53731 Son Mesaj 08 Eylül 2011, 20:38:10
Gönderen: naydin81
Bugün Şehit Oldular Serbest Kürsü Sakgül 0 1459 Son Mesaj 25 Haziran 2008, 13:24:22
Gönderen: Sakgül
Öğretmenlik başvuruları bugün başladı Eğitim Haberleri umuro 0 790 Son Mesaj 06 Ağustos 2008, 10:37:52
Gönderen: umuro
Ynt: Tarihte Bugün Çöp Kutusu İlteriş 0 566 Son Mesaj 15 Ağustos 2008, 15:04:31
Gönderen: İlteriş
ALES başvuruları bugün başladı Eğitim Haberleri umuro 0 753 Son Mesaj 22 Eylül 2008, 17:29:50
Gönderen: umuro
TAŞINDI: Ynt: Bugün Hıdrellez Dilek Tuttunuz mu? :)) Çöp Kutusu mehtap-gez 0 445 Son Mesaj 07 Mayıs 2009, 02:38:53
Gönderen: mehtap-gez
bir dilek sonsuz mutlulula acilan kapi Deneme Tahtası gayret 0 577 Son Mesaj 23 Ağustos 2009, 05:25:46
Gönderen: gayret

Tarih Portalı I tarih portalı, tarih öğretmeni I ders izle I tercüme I tarih sinavı
Site Map |Site Map 0,5 |Site Map 1 ||Site Map 2 | Arşiv 1 |Arşiv 2 |Arşiv 3 | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss| Urllist
Powered by SMF 1.1.11
SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Osmanlı Skin by
sPaNdAu£r

Arsiv
Bu Sayfa 0.717 Saniyede 26 Sorgu ile Oluşturuldu