Eleştiri Sanatı | Eleştiri Sanatı Tarih Öğretmeni | Eleştiri Sanatı Tarih Dersi | Eleştiri Sanatı tarih yıllık planı | Eleştiri Sanatı tarih sunuları|Eleştiri Sanatı tarih zümreleri|</
+ Tarih Portali » Teneffüs » Rehberlik
 Eleştiri Sanatı

Kullanıcı Adı: Beni Hatırla?
Şifre:
Konu Bilgileri Kısayollar
Konu Başlığı Eleştiri Sanatı
Cevaplar 0
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 251
Önceki Önceki Konu

Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Eleştiri Sanatı  (Okunma Sayısı 251 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 13 Kasım 2007, 02:29:13 »
Üye Bilgileri zιвєякαη
Yabgu
****

Nüfus Cinsiyet: Bay
Konum Nerden: BAFRA
Giriş Kayit tarihi 29 Ağustos 2007, 22:03:51
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 2.063
ναтαηѕєνєя zιвєякαη


Karma: +96/-0
İrtibat


Eleştiri Sanatı




Kuşku ve eleştiri, bilimsel düşüncenin ve sosyal-ekonomik gelişmenin ilk adımıdır. Eleştirel düşünce, fikir ve öneri zenginliğinin kaynağıdır. Değişime uyum da ancak mevcut sisteme yönelen eleştirilerle kolaylaşır. Tüm modern cihaz ve araçların çalışmasında önemli bir rolü olan geri bildirim (feedback) mekanizmasının toplumsal ilişkilerdeki karşılığı "eleştiri"dir.
Yolu ve yordamına uygun eleştiri yapmak isteyenlere aşağıdaki öneriler gerekli ipuçlarını verebilir:

1-Önce araştırın, sonra eleştirin: Herhangi bir konuda eleştiri yapanların önce konuyu etraflıca araştırmaları, asgari düzeyde de olsa bilgi sahibi olmaları gerekir. Araştırmadan yapılan eleştiriler ister istemez duygusal dalgalanmaların etkisinde kalır.

2-Kişiliği değil tutum ve davranışları eleştirin: Yapılan hataların, yanlış görülen tutum ve davranışların eleştirilmesi, doğru yöntemin bulunmasına katkı sağlar. Ama doğrudan kişiliği hedef alan eleştiriler hiç bir işe yaramadığı gibi, yeni kin ve düşmanlık tohumlarının atılmasına yol açar.

3-Karşı tarafı dinleyin: Eleştiri, doğru ve gerçek olanı bulmak için girişilen bir diyalog süreci, bir fikir alışverişidir. Karşı tarafın öne sürdüğü fikirlere kulağını kapayarak, peşin hüküm ve önyargıyla yapılan eleştiriler, sorunu çözmek bir yana daha da ağırlaştırır.

4-Çözüm önerisi geliştirin: Her eleştiri yapan kişiden hemen alternatif bir çözüm önerisi istemek doğru bir iş değil. Bir şeyin yanlış olduğunu gören kişinin zihninde o anda bir çözüm olmayabilir. Ancak sürekli olarak eleştirel bir tavır alan, her şeye "Olmaz!" diyen kişinin çözüm konusuna da muhakkak kafa yorması gerekir.

5-"Popülist" eleştirilerden kaçının: Halk kitleleri, sıkıntılı günlerde ve kriz dönemlerinde haklı olarak öfkelenir ve bazen şiddetli tepkiler gösterir. Bu öfke ve tepkinin sorunların kısa sürede çözümünü sağlayacak bir enerjiye dönüştürülmesi görevi ise politikacılara, sivil toplum kuruluşu yöneticilerine ve medya mensuplarına düşer. Bu kesimler, kapanmaya yüz tutan yaraları kaşıdığında, öfkeleri okşadığında ve tepkileri kendi kısa vadeli çıkarları için yonttuğunda ise dönüşü olmayan bir yola girilmiş olur.

6-"Adam etmek" için eleştirmeyin: Çoğumuz, kendi düşüncelerimiz ile ideal birey ve toplum anlayışımızı, etrafımızdakilere zorla kabul ettirmeye çalışırız. Bu tür bir anlayıştan kaynaklanan eleştiriler genellikle geri teper.

7-Eleştiriden önce özeleştiri yapın: Hatalarının ve zaaflarının bilincinde olan kişi, eleştirilerini daha insaflı yapar ve karşı tarafa daha anlayışlı davranır. Kendi yanılmazlığı konusunda sarsılmaz bir inanç besleyen kişinin eleştirileri ise kırıcı ve yıkıcı olur.

8-Eleştiride tarafsız olun: Bazıları karşı tarafın hatalarını insafsızca eleştirirken, kendi yandaşlarının yanlışlarına göz yumar. Taraflı eleştiriler, yolsuzlukları arttırır, şiddet eğilimini besler. Çifte standart, hırsızlıkların ve terörün yeniden üretilmesine yol açar. "Bizim çocuklar" ve "onlar" ayırımını yaptığımız sürece yolsuzluk ve şiddet toplumun her kesimine yayılır.

9-Eleştiri özgürlüğünü geliştirin: Eleştiri, toplumsal işlevini ancak demokrasinin derinleştiği ve insan haklarının yaygınlaştığı bir ortamda yapabilir. Eleştirel düşünce, “yasak-ayıp-günah” üçgeni içinde hapsedildiğinde nefes alamaz.

10-Eleştirilerden yararlanın: Eleştiriler, tek bir kişinin sınırlı olan bilgi ve becerilerini artırma ve zenginleştirme imkanı sağlar. Bu yönüyle eleştiri birinci sınıf eğitim çabası gibidir. Eleştirilere kulak verdiğinizde ve bu eleştirileri içselleştirdiğinizde düşünceleriniz yeni boyutlar ve derinlik kazanır.
alıntıdır.

Logged

Bu Vatanı Neyle Aldın ki, Para İle Satmaya Çabalıyorsun?
"Allahım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım."
Müslüman Türkten Başka Dost İstemem. Kendime Yediremediğim Tek Şey Şehid Olmadan Ölecek Olmam. Allah Askerimizi Korusun. Amin.
Sayfa: [1]   Yukarı git
||| GoogleTagged |||
GoogleTagged: ancak mevcut sisteme uyum

 

Tarihportali.net Etiketler
Eleştiri Sanatı

Gitmek istediğiniz yer:  

Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Keramik Sanatı Araştırmalar zιвєякαη 0 427 Son Mesaj 05 Kasım 2007, 22:52:07
Gönderen: zιвєякαη
İran'da İslam Sanatı Ders Notları tarih.20 0 639 Son Mesaj 09 Aralık 2007, 11:58:17
Gönderen: tarih.20
Hindistan'da İslam Sanatı Ders Notları tarih.20 0 380 Son Mesaj 09 Aralık 2007, 22:06:05
Gönderen: tarih.20
Anadolu Beylikleri Dönemi Sanatı Ders Notları tarih.20 0 714 Son Mesaj 15 Aralık 2007, 21:10:42
Gönderen: tarih.20
Büyük İskender Helenistik Dönem ve Helen Sanatı Araştırmalar zιвєякαη 0 568 Son Mesaj 24 Aralık 2007, 21:08:45
Gönderen: zιвєякαη
Osmanlıda Tezhip Sanatı Osmanlı Belgeselleri zιвєякαη 0 227 Son Mesaj 30 Aralık 2007, 04:17:43
Gönderen: zιвєякαη
Figürlü Plastik Sanatı Araştırmalar zιвєякαη 0 353 Son Mesaj 09 Ocak 2008, 22:43:52
Gönderen: zιвєякαη
Hat (Yazı) Sanatı Ders Notları tarih.20 0 764 Son Mesaj 02 Şubat 2008, 19:39:54
Gönderen: tarih.20
Türk Halı Sanatı Ders Notları tarih.20 0 514 Son Mesaj 02 Şubat 2008, 19:41:13
Gönderen: tarih.20
Türk Seramik Sanatı Ders Notları tarih.20 0 954 Son Mesaj 02 Şubat 2008, 19:42:05
Gönderen: tarih.20
Smf Kardeşliği.Com
smf.gen.tr aracılığı ile SMF kullanan siteler arasında yaptığımız SMF Kardeşliği listemizi görmek ister misiniz?

Bu site SM Forumlar Birliğinin Üyesidir
Site Map |Site Map 1 ||Site Map 2 | Arşiv 1 |Arşiv 2 |Arşiv 3 | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
Powered by SMF 1.1.7
SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Osmanlı Skin by
sPaNdAu£r

Arsiv
Bu Sayfa 0.294 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu