+ Tarih Portali » Haberler » Tarih Haberleri (Moderatör: umuro)
 Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun

Kullanıcı Adı: Beni Hatırla?
Şifre:
Konu Bilgileri Kısayollar
Konu Başlığı Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun
Cevaplar 0
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 323
Önceki Önceki Konu

Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun  (Okunma Sayısı 323 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 01 Temmuz 2011, 14:17:46 »
Üye Bilgileri turktarih
Er kişi
*
Tesekkür
-Verilmiş: 0
-Alınmış: 2

Nüfus Cinsiyet: Bay
Konum Nerden: Ankara
Giriş Kayit tarihi 01 Temmuz 2011, 14:09:22
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 3

Karma: +0/-0
İrtibat


Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun




Bugün Kabotaj Kanunu’nun kabulünün 85.yıldönümü. Aynı zamanda Denizcilik ve Kabotaj Bayramı. Kutlu olsun.

KABOTAJ NE DEMEK?

Kelime manası olarak Kabotaj, bir devletin gölleri, nehirleri, karasuları içinde kalan denizleri ile bunlarla ilgili liman, iskelerlerinde yapılan deniz ticaretidir.Daha anlaşılır anlamıylayasa , bir devletin, kıyılarındaki limanlar arasında yapılan deniz taşımacılığı hakkının yalnız kendi bayrağını taşıyan gemilere tanınması hakkı.

Peki zaten olması gereken bu durum yani kabotaj hakkı neden her sene bayram olarak kutlanmakta ?

Osmanlı Devletinin uygulamış olduğu ,bazı ticari ayrıcalıkları içeren Kapitülasyonlar herkesin malumu .19.yy ‘da ne kendi valisine ,ne isyan peşindeki gayrimüslümlerine ne de düşman devletlere güç yetiremeyen Devlet-i Aliyye ,yanına çekmek istediği ,yardımına ihtiyaç duyduğu her devlete bir takım ticari imtiyazlar tanımıştır .Buna savaşlarda alınan malubiyetler de eklendiğinde ,Türk limanlarında yerli denizcilerden çok yabancı denizciler ticaret yapar olmuşlardır. Yerli denizcilerin de Rum Armatörler olduğunu unutmayalım.

Kabotaj hakkını yabancı devletlere bırakmış Türkiye ,İkinci meşrutiyet ve onun getirdiği milliyetçi düşüncelerle Kabotaj hakkını Türk denizcilere vermek için girişimler yapmışsa da bu ancak Lozan Barış Antlaşması’yla mümkün olmuştur.

19 Nisan 1926 yılında çıkarılıp 1 Temmuz 1926 ‘da yürürlüğe giren kanunla , geçmişte yabancılara tanınan kabotaj hakkı kaldırıldı. Türkiye kıyılarında mal ve yolcu taşıma ile sahil ve limanlardaki her türlü hizmet, yalnızca Türk Bayraklı deniz taşıtlarınca yapılabilecekti.

Kabotaj hakkının Türklere geçişi, ilk kez 1 Temmuz 1935′te ”Denizcilik Bayramı”, 1 Temmuz 1939′da da ilk kez ”Kabotaj ve Denizcilik Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

KANUNUN ESASLARI

A. Gemiler

a. Türk Gemileri Türk kıyılarının bir noktasından diğer noktasına yük ve yolcu alıp nakletmek ve kıyılarda, limanlar içinde veya arasında römorkaj ve pilotaj (kılavuzluk) ve hangi nitelikte olursa olsun bütün liman hizmetlerini ifa, yalnız Türk Bayrağını taşıyan gemi ve taşıtlara hasredilmiştir. Türk Bayrağı taşıma iznini TTK, 824/2 gereğince geçici olarak (en çok iki yıl için) almış bulunan gemi, sözkonusu izin süresince TTK, 825 gereği Türk Bayrağı taşımak hakkını ve hatta Türk gemisi niteliğini almış bulunduğundan kabotaj seferleri yönünden gerekli birinci koşulun (Türk Bayrağı taşımak koşulunun) bu gemiler için dahi gerçekleştiği sonucu doğar. Karşıt kavram yolu ile de TTK.824/1 de yazılı durumda, yani Türk gemisine geçici olarak yabancı bayrak çekilmiş bulunulması halinde izin süresince geminin kabotaj seferi hakkından yararlanamayacağı hükmüne varmak gerekir.

b. Yabancı Gemiler

Bu gemiler sadece yabancı memleketten aldıkları yolcu ve hamuleyi Türk limanlarına çıkarabilir ve Türk limanlarından yabancı limanlara gidecek yolcu ve hamuleyi alabilir.

B. Kişiler

a. Türk Vatandaşları Türkiye’de nehir, göller ve Marmara havzası ile Boğazlar ve bütün karasuları ve karasularına dahil körfez, liman, köy vesairede vapur, römorkor, istimbot, motorbot, mavna, salapurya, sandal, kayık velhasıl makine, yelken ve kürekle hareket eden büyük taşıtlar ve saire ile duran ve yüzen araçlar bulundurmak ve bunlarla seyrüsefer ve nakliyat ameliyesinde bulunmak suretiyle ticaret hakkı, yalnız Türk tebasına aittir.

Kabotaj Kanunu’nun 2 inci maddesinde yer alan “Türk Teb’ası” deyimi üzerinde bir açıklama şöyle gereklidir: Seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticari faaliyette bulunan gerçek kişi tek ise bunun birden fazla ise hepsinin Türk olması şarttır. Bir Türk gemisinin yabancılar tarafından kiralanarak kabotaj seferlerinde kullanılması da yasak kapsamına girer. Burada önemli olan, yükle ilgililere karşı kimin taşıyan olarak gözüktüğü değil, seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle kimin ticaret yapmakta olduğudur. Nitekim Kabotaj Kanunu, 2 de seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticaret hakkının yalnız teb’asına özgü bulunduğu açıklanmıştır. Seyrüsefer ve nakliyat icra eden bir tüzel kişi ise bunun bir Türk tüzel kişisi olmasının gerekeceği açıktır. Ancak bu tüzel kişi bir anonim şirketse pay sahipleri ve limited şirket ortakları arasında bir yabancı bulunuyorsa durum nedir? Bu konudaki 25 Şubat 1928 tarihli ve 403 sayılı Tefsir kararı’nda, seyrüsefer ve nakliyat icra etmek suretiyle ticaret hakkının sadece Türk teb’asına hasredildiği hususunda Kabotaj Kanunu’nun 2 inci maddesinde açıklık bulunduğu noktasında hareket edilerek sözkonusu pay sahipleri ve ortakların tümünün Türk olması gerektiği açıklanmıştır.

b. Yabancılar Hükümet, geçici olarak ve kendileri için ücret veya iştirak payı söz konusu bulunmamak üzere yabancı kurtarma gemilerinin çalışmalarına ve Türk kurtarma gemilerinde yabancı uzman, kaptan ve tayfa çalıştırılmasına izin verilebilir.

C. Yasaklama ve Cezalar

a. Yabancı Gemiler Kabotaj Kanunu hükümlerine aykırı şekilde Türk limanları arasında kabotaj yapan yabancı gemi ve teknelerden bin liradan onbin liraya kadar para cezası tahsil olunur. Ayrıca sözü geçen gemi veya tekne Türkiye limanları için hamule ve yolcu almak ve çıkarmaktan altı aydan bir yıla kadar men olunur. İş bu men keyfiyeti, kanuna aykırı hareket eden şahıs ve şahıslarla ilgili şirkete ait diğer gemileri de kapsar.

b. Yabancılar Kabotaj Kanunu’na aykırı olarak Türk vatandaşlarına ait haklardan birini icraya yönelen yabancılar, yüz liradan bin liraya kadar para cezası ve bir aydan üç aya kadar hapis cezası ile cazalandırılırlar.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
http://www.turktarih.org/archives/278

Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
 

Tarihportali.net Etiketler
Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun

Gitmek istediğiniz yer:  

Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
(30 Ağustos) Zafer Bayramı Belirli Gün ve Haftalar [sadohan] 4 7270 Son Mesaj 30 Ağustos 2008, 10:22:34
Gönderen: abdullahkarataş
Kabotaj Bayram Namazı Tarih Karikatürleri İlteriş 0 1077 Son Mesaj 27 Ocak 2008, 16:02:53
Gönderen: İlteriş
Türkler'İn Kutlu Sayısı Dokuz Araştırmalar mehtap-gez 0 1577 Son Mesaj 06 Nisan 2008, 07:38:36
Gönderen: mehtap-gez
Anneler günü kutlu olsun Tebrik ve Kutlamalar hunturk 2 2024 Son Mesaj 11 Mayıs 2008, 19:14:53
Gönderen: umuro
Ramazan Bayramı Tebrik ve Kutlamalar çağrı 5 1392 Son Mesaj 22 Eylül 2009, 20:15:57
Gönderen: arzu_m
86. Yıl... Kutlu Olsun!!! Tebrik ve Kutlamalar abdullahkarataş 0 690 Son Mesaj 28 Ekim 2009, 20:15:07
Gönderen: abdullahkarataş
ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN !!!!!!!! Tebrik ve Kutlamalar gizemXO 0 709 Son Mesaj 26 Mayıs 2010, 13:47:40
Gönderen: gizemXO
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun Tebrik ve Kutlamalar İlteriş 0 401 Son Mesaj 16 Kasım 2010, 21:11:22
Gönderen: İlteriş

Tarih Portalı I tarih portalı, tarih öğretmeni I ders izle I tercüme I tarih sinavı
Site Map |Site Map 0,5 |Site Map 1 ||Site Map 2 | Arşiv 1 |Arşiv 2 |Arşiv 3 | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss| Urllist
Powered by SMF 1.1.11
SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Osmanlı Skin by
sPaNdAu£r

Arsiv
Bu Sayfa 1.502 Saniyede 24 Sorgu ile Oluşturuldu