Surre-i Humayun ve Surre Alayları | Surre-i Humayun ve Surre Alayları Tarih Öğretmeni | Surre-i Humayun ve Surre Alayları Tarih Dersi | Surre-i Humayun ve Surre Alayları tarih yıllık planı | Surre-i Humayun ve Surre Alayları tarih sunuları|Surre-i Humayun ve Surre Alayları tarih zümreleri|</
+ Tarih Portali » Tarih 2 Ders Notları ve Araştırmaları » Osmanlı Kültür ve Uygarlığı » Araştırmalar (Moderatör: junuorRAL)
 Surre-i Humayun ve Surre Alayları

Kullanıcı Adı: Beni Hatırla?
Şifre:
Konu Bilgileri Kısayollar
Konu Başlığı Surre-i Humayun ve Surre Alayları
Cevaplar 0
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 196
Önceki Önceki Konu

Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Surre-i Humayun ve Surre Alayları  (Okunma Sayısı 196 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 10 Aralık 2007, 11:04:59 »
Üye Bilgileri zιвєякαη
Yabgu
****

Nüfus Cinsiyet: Bay
Konum Nerden: BAFRA
Giriş Kayit tarihi 29 Ağustos 2007, 22:03:51
Toplam İleti Mesaj Sayısı: 2.063
ναтαηѕєνєя zιвєякαη


Karma: +96/-0
İrtibat


Surre-i Humayun ve Surre Alayları




Osmanlı Sömürmedi(Surre-i Humayun ve Surre Alayları

 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Münir ATALAR'ın Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınlarından çıkan ''Osmanlı Devletinde Surre-i Humayun Ve Surre Alayları'' isimli kitap, Osmanlı'nın İslamın doğup geliştiği Hicaz bölgesindeki kutsal mekanlara duyduğu derin saygının somut neticelerini göz önüne sermekte, bu bölgede yaşayanlara yapılan yardım ve hizmetler ile o dönemdeki Türk-Arap ilişkilerini irdelemektedir.

 

Surre alayı nedir?.

 

Her yıl hacca gidecek kafileyle birlikte Mekke ve Medine halkına paralar, altınlar, hediyeler gönderilirmiş. İşte, Osmanlı hükümdarlarının gönderdiği bu para, hediye ve emanetlere surre, bunları götüren kafileye de Surre alayı deniyor.

 

Surre emini

 

Surre alayına çok dindar ve namuslu birisi başkanlık edermiş. Buna da Surre emini deniyor. Gönderilen hediyeler ve paralar bir defterle kayıt altına alınıyor, bunların götürüldüğünde kimlere verileceğinin de kaydı tutuluyormuş. Emanetler sadece ismi kayıtlı olan kişiye teslim edilirmiş. Kişi vefat etmişse ya da bulunamıyorsa emanet tekrar getirilirmiş İstanbul'a.

 

Surre alayı törenlerle İstanbul'dan uğurlanıyor

Surre alayı kurban bayramında Mekke'de olacak şekilde, Recep ayının 12. günü İstanbul'dan çıkarmış yola. Yani kurban bayramından yaklaşık dört buçuk ay önce. Surre alayı İstanbul'dan büyük bir törenle uğurlanırmış. Sirkeci'den Üsküdar'a çekdiri denilen gemilerle geçerlermiş. Gemiler bu günkü Harem'e yanaşırmış. Harem ismi de buradan geliyor. Burası, Harem-i şerife bitişik toprakların başlangıcı olduğu için de Harem adını almış. Hacılar ve Surre alayı ramazanın yirminci günü Şam'da buluşur, ramazanın son günlerini ve ramazan bayramını burada geçirirmiş. Şam'dan da 61 günlük yolculuktan sonra Mekke'ye ulaşırlarmış.

 

En önemli emanet: Kâbe örtüsü

Surre alayının götürdüğü en önemli şey, büyük ustalarca Sultanahmet camiinin avlusunda yapılan Kâbe örtüsüymüş. Bu örtü her yıl Surre alayıyla Kâbe 'ye gönderilirmiş. Kâbe örtüsü Surre devesine yüklenirmiş ve Surre devesi çok gösterişli bir şekilde süslenirmiş. Eski örtü de tekrar İstanbul'a getirilirmiş.

Surre alayıyla birlikte Mekke'nin yöneticilerine ve kabilelerin ileri gelenlerine de önemli hediyeler gönderilirmiş: El yazması Kur'an-ı Kerimler, tespihler, değerli taşlarla süslü şamdanlar, halılar ve daha nice paha biçilmez hediyeler…

Hediyeleri alan kişiler yıl boyu kutsal topraklarda, gönderenlere dua edermiş. Ayrıca hediyelerin konulduğu meşin torbalara kına, sürme, gümüş yüzük, hurma gibi hediyeler koyarak karşılık verirlermiş.

 

Surre alayı ne zamandır gidiyor?

Surre alayının ilki Çelebi Mehmet döneminde (1413) gönderilmiş. Bu gelenek 1864 yılına kadar kara yolundan devam ettirilmiş. Bu tarihten sonra da deniz yolu kullanılmaya başlanmış. 1908 yılında Osmanlı Sultanı Abdülhamit tarafından Hicaz demir yolunun yaptırılmasıyla Surre alayı trenlerle gönderilmeye başlanmış.

Hac kafilesiyle surre gönderme geleneği 1915 yılına kadar devam etmiş. Sonraki yıllarda birkaç defa, Surre alayı Şam'dan öteye gidememiş. 1919 yılından sonra da artık yollanamamış.

Logged

Bu Vatanı Neyle Aldın ki, Para İle Satmaya Çabalıyorsun?
"Allahım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım."
Müslüman Türkten Başka Dost İstemem. Kendime Yediremediğim Tek Şey Şehid Olmadan Ölecek Olmam. Allah Askerimizi Korusun. Amin.
Sayfa: [1]   Yukarı git
||| GoogleTagged |||
GoogleTagged: surre surre-i kabe

 

Tarihportali.net Etiketler
Surre-i Humayun ve Surre Alayları

Gitmek istediğiniz yer:  

Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Divan-ı humayun Tarih Konuları Hususunda Soru(nu)m Var çubuk prenses 3 520 Son Mesaj 23 Nisan 2007, 22:52:50
Gönderen: İlteriş
Surre Alayı S-Ş İlteriş 0 317 Son Mesaj 17 Haziran 2007, 18:14:45
Gönderen: İlteriş
Hamidiye Alayları II. Abdülhamid İlteriş 6 448 Son Mesaj 12 Şubat 2008, 20:29:35
Gönderen: MUSTAFA MERİÇ
Aşiret Mektebi-i Humayun II. Abdülhamid İlteriş 0 155 Son Mesaj 10 Şubat 2008, 20:02:58
Gönderen: İlteriş
Aşiret Mektebi-i Humayun A İlteriş 0 212 Son Mesaj 14 Şubat 2008, 16:18:33
Gönderen: İlteriş
Surre-i Hümayun Topkapı'da Tarih Haberleri MUSTAFA MERİÇ 0 208 Son Mesaj 19 Nisan 2008, 19:03:10
Gönderen: MUSTAFA MERİÇ
Smf Kardeşliği.Com
smf.gen.tr aracılığı ile SMF kullanan siteler arasında yaptığımız SMF Kardeşliği listemizi görmek ister misiniz?

Bu site SM Forumlar Birliğinin Üyesidir
Site Map |Site Map 1 ||Site Map 2 | Arşiv 1 |Arşiv 2 |Arşiv 3 | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
Powered by SMF 1.1.7
SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Osmanlı Skin by
sPaNdAu£r

Arsiv
Bu Sayfa 0.198 Saniyede 22 Sorgu ile Oluşturuldu